Johann Loetz Witwe – Zeldzame Extruded handles Cytisus Meigroen vaas – 1902

Interesse? Stuur ons een bericht!

Nieuwsbrief

Details:

Fabrikant: Johann Loetz Witwe

Decor: Cytisus

Productienummer: Series II 2/622

Stijl: Jugendstil

Materiaal: Vormgeblazen en vrijgevormd glas, gereduceerd, geslepen pontil, extruded handles

Kleur: Meigroen

Periode: 1900 – 1909

Afmetingen:

Hoogte: 14,5cm / 5.7”

Diameter : 16,5cm / 6.5”

Literatuur:

Prestel – Böhmisch Glas 1880 – 1940 Band 1 Werkmonographie. Blz. 155.

Prestel – Böhmisch Glas 1880 – 1940 Band 2 Katalog der Musterschnitte. Blz. 145 & 445.

Hatje Cantz – Lötz, Böhmisch Glas 1880 bis 1940. Blz. 121.

Conditie: Puntgaaf

Prijs:

Op aanvraag – Klik hier om een bericht te sturen via het contactformulier.

Omschrijving:

Johann Loetz Witwe – Extruded Handles

Deze bijzondere vaas, vervaardigd door Johann Loetz Witwe, is een schitterend voorbeeld van het Cytisus decor, uitgevoerd in een levendige meigroene basiskleur. Geproduceerd in 1902, toont dit Jugendstil meesterwerk Loetz’ beheersing van zowel artistieke vernieuwing als technische vaardigheid. Met productienummer Series II 2/622 is deze vaas voorzien van de beroemde “extruded handles“, een kenmerkende techniek die door Loetz werd gepionierd.

Onder leiding van Max Ritter von Spaun en artistiek directeur Eduard Prochaska werd Loetz een van de meest invloedrijke glasfabrikanten van de Jugendstil-periode. Hun werkplaats stond bekend om het experimenteren met nieuwe technieken, waaronder het Phänomen Genre en de extruded handles. De extruded handles, geïntroduceerd in 1902, hield in dat tijdens het blazen glasdraden werden uitgetrokken en op een ander punt van het object werden bevestigd. Deze techniek was zeer complex en kon alleen door de meest getalenteerde glasblazers worden uitgevoerd. Door de moeilijkheidsgraad en het hoge risico op breuk tijdens het afkoelen, werden deze objecten slechts in beperkte aantallen geproduceerd, wat ze vandaag de dag uiterst zeldzaam en gewild maakt onder verzamelaars.

Deze specifieke Cytisus vaas, met zijn meigroene iriserende grondkleur, heeft een hoogte van 14,5 cm en een diameter van 16,5 cm. Het vormgeblazen en vrijgevormde glas, gecombineerd met een geslepen pontil en schitterende irisatie, illustreert de technische expertise die Loetz tot een leider in de glasproductie maakte. De kwetsbaarheid van deze objecten, samen met hun beperkte productie, heeft bijgedragen aan hun schaarste in de afgelopen 120 jaar.

Een identieke vaas, uitgevoerd in een andere grondkleur, bevindt zich in de prestigieuze Jugendstil-collectie van Herr Neess, gehuisvest in het Museum Wiesbaden. Dit benadrukt nogmaals het historische en artistieke belang van het Cytisus design, dat nog steeds wereldwijd wordt gevierd door verzamelaars en instellingen.

In puntgave conditie en met vrijwel nihil slijtage aan het standvlak, vertegenwoordigt deze zeldzame vaas een perfecte combinatie van artistieke visie en technische meesterkunst. Tevens belichaamt het de elegantie en vernieuwing die de Jugendstil-beweging en de erfenis van Johann Loetz Witwe kenmerkten.

Antiques Emporium Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwe objecten, nieuws en events.
Schrijf je nu in!

Newsletter

Locatie

Wij zijn gevestigd in Roermond, Nederland.

Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen voor een bezichtiging van onze collectie.

Openingsuren

Maandag - Vrijdag: 10h – 17h
Zaterdag: 12h – 17h

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

 Disclaimer

Nieuwsbrief

SUPPORTER of

Antiques Emporium is een officiële supporter van www.Loetz.com en draagt bij aan hun onderzoek.